Ağ çapında koruma: yönlendiriciye (router) VPN nasıl kurulur?
13 Ekim 2023, 14:51
Ağ çapında koruma: yönlendiriciye (router) VPN nasıl kurulur?
VPN’ler gün geçtikçe daha popüler hale geliyor: daha iyi gizlilik, ihtiyacınız olan içeriğe erişim ve diğer avantajlar sayesinde VPN’ler teknolojiyle fazla ilgilenmeyenleri bile kazandı. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, oyun konsolları ve akıllı TV’ler dahil olmak üzere tüm ev cihazlarında bu avantajlardan yararlanmanın en iyi yolu doğrudan yönlendiricinize (“Wi-Fi kutusu” olarak da bilinir) VPN kurmaktır. Bu şekilde, her cihazda ayrı ayrı VPN yapılandırmakla zaman kaybetmenize gerek kalmaz. Ayrıca, akıllı TV veya oyun konsolları gibi VPN desteğinin olmadığı cihazlarda bile VPN’in tüm avantajlarından yararlanırsınız. İlginizi çekti mi? O halde başlıyoruz!
VPN için gereken şartlar
Tüm ev ağınızı VPN ile korumak için hem VPN’inizin hem de yönlendiricinizin bu seçeneği desteklemesi gerekir. Çoğu ücretsiz VPN’in yönlendirici düzeyinde ağ koruması sunmadığını unutmayın. VPN yalnızca bir tarayıcı eklentisi veya mobil uygulama biçiminde mevcutsa VPN’iniz yönlendiricinizde çalışmaz. VPN’inizin yönlendirici tabanlı çalışmayı destekleyip desteklemediğinden emin değilseniz kullanma kılavuzunu okuyun veya teknik destekle iletişime geçin.
Teknik destekten sadece “evet/hayır” yanıtı almak yerine konuyla ilgili tüm ayrıntıları öğrenmeniz işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Yönlendirici (ve tüm ağ) için hangi özel VPN protokolü kullanılabilir? İhtiyacınız olan tüm VPN sunucularına bu protokol üzerinden erişilebiliyor mu? Sıraladığımız bu hususlarda gerekli bilgileri edindikten sonra yönlendiricinizin teknik destek sitesine gidin.
Yönlendirici için gereken şartlar
Her şeyden önce yönlendirici tüm ev trafiğini VPN kanalı üzerinden göndermeyi desteklemelidir. Bu günlerde ucuz modeller bile bu özelliğe sahiptir. Ancak, özellikle internet servis sağlayıcısının (İSS) VPN’i kiraladığı durumlarda yönlendirici VPN ile çalışamayabilir. Ayrıca, VPN’in yönlendiriciden ISP’ye bir kanal oluşturmak için zaten kullanılıyor olması ve standart ev internet kurulumunun bir parçası olması da bu duruma sebep olabilir. Bu tür bir “VPN hizmeti” genellikle çoğu kullanıcının beklediği temel görevleri yerine getiremez.
Yönlendiricinizi üç şekilde kontrol edebilirsiniz:
Web kontrol paneline gidin (adres ve şifre genellikle yönlendiricinin alt tarafındadır) ve mevcut ayarları inceleyin
Yönlendiriciyi satan firmanın web sitesindeki belgeleri okuyun
Satıcının teknik desteğiyle iletişime geçin — eğer yönlendiricinizi kendi hizmet sağlayıcınızdan aldıysanız hizmet sağlayıcınızın teknik desteğiyle iletişime geçmelisiniz
ISP’niz VPN desteği sunmuyorsa hizmet sağlayıcınızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Sorun yönlendiricideyse ihtiyacınız olan işlevselliğe sahip alternatif bir üretici yazılımı arayın. En iyi bilinenleri DD-WRT ve OpenWRT’dir — bağlantılar doğrudan yönlendiricinizin uyumluluğunu kontrol edebileceğiniz bir sayfaya gönderilir. Yönlendiriciye yüklenmiş sabit yazılımını değiştirmek teknik açıdan zor olabilir. Bu nedenle, başlamadan önce hem prosedürü hem de riskleri tam olarak anladığınızdan emin olun.
İlk etapta yönlendiricinin VPN desteği sunduğundan emin olduktan sonra hangi özel VPN protokollerini kullanabileceğini kontrol edin. En yaygın olanları, her birinin kendi artıları ve eksileri olan OpenVPN ve WireGuard’dır.
Uzun süredir piyasada olan OpenVPN, genel olarak yönlendiriciler tarafından desteklenir. Ancak genellikle maksimum VPN hızı sağlamaz ve yönlendiricinin işlemcisine ağır bir yük bindirir. Zayıf işlemcili ucuz yönlendiriciler söz konusu olduğunda bu durum performanslarını ve evdeki genel Wi-Fi hızını etkileyebilir.
Daha güncel olan WireGuard protokolü çok hızlı ve güvenlidir. Eğer internet bağlantınız gerçekten hızlıysa WireGuard hız ve yönlendiricinin işlemcisi üzerinde yarattığı yük açısından OpenVPN’den daha iyi bir performans gösterecektir. Dezavantajlar arasında kurulumun daha meşakkatli olması (kullanıcının bir çift istemci anahtarı oluşturması gerekir) ve daha az bağlantı seçeneği bulunması sayılabilir. Örneğin, WireGuard kullanıcıyı OpenVPN gibi belirli bir sunucuya, daha doğrusu belirli bir konuma, bağlar. Böylece OpenVPN, daha önce kullanılan sunucu kapalıysa aynı konumdaki başka bir sunucuya geçebilmenizi sağlar. Ayrıca, tüm yönlendiriciler WireGuard’ı tanımaz.
Ve neredeyse tüm yönlendiriciler, eski L2TP/IPsec ve PPTP protokollerini destekler. En güncel güvenlik standartlarına uymadıkları ve varsayılan olarak trafiği şifrelemedikleri için bunları önermiyoruz. Ancak, daha modern seçenekler mevcut değilse ve hala bir VPN’e ihtiyaç duyuluyorsa L2TP/IPsec veya PPTP’yi trafik şifrelemesi etkinken kullanmak hiç VPN olmamasından daha iyidir.