ERP, “Enterprise Resource Planning” ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe, “kurumsal kaynak planlaması” anlamındadır. İşletmelerin finansal kaynakları ile insan kaynaklarını bir araya getiren bir sistemdir. İş süreçlerinin uçtan uca yönetilmesini sağlayan ERP programları, ürün ve hizmet üretiminin sürekliliğini sağlar. İşletmelerdeki tüm planları ve yönetimi kapsayan ERP sistemleri; insan kaynağı, satış, muhasebe, üretim, stok ve satın alma gibi farklı süreçlerdeki işlemlerin ve verilerin entegre edildiği bir sistemdir.
ERP, iş süreçlerini tek bir yerde toplar. Bütünleşik bir veritabanına sahiptir. Bir bilgi sistemi olarak yazılımsal ve donanımsal anlamda birçok bileşenin bir araya gelmesi ile oluşur. ERP yazılımları, ticari işletmeler dışında kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, vakıflar ve devlet kurumları tarafından da kullanabilmektedir.
ERP Sistemlerinin İşletmenize Faydaları Nelerdir?
Günümüzde işletmeler, dijitalleşerek rekabette bir adım öne geçmeye ya da rekabet fırsatlarını geliştirmeye çalışmaktadır. Büyümeyi hedefleyen işletmeler, dijitalleşmek ve doğal olarak her süreci hızlandırmak zorundadır. Daha fazla hız daha fazla satış ve daha fazla kazanç anlamına gelir. ERP sistemleri; rekabet, hız ve kazanç ekseninde odak noktadadır.
Büyük, orta ve küçük ölçekli işletmeler için elzem bir sistem olan ERP’nin işletmelere birçok faydası vardır;
İş süreçlerini verimli hale getirir ve hızlandırır.
Maliyet tasarrufu sağlar.
Karar alma mekanizmalarının daha etkin olmasına katkı sunar.
Yönetim ve üretim süreçlerindeki hataları minimize eder.
İşletmedeki bütün dataları tek bir yerde toplayarak, karar almak ve aksiyona geçmek için anlamlı veriler sağlar.
Satış, pazarlama, üretim, sipariş alma, paketleme, depolama ve teslimat gibi tüm sürecin tek bir yerden takibini sağlar.
Hammadde durumu, üretimdeki mallar ve stok durumu gibi veriler sağlayarak, etkin bir iş yönetimine olanak tanır.
Hatasız ve hızlı iş süreçleri, müşteri memnuniyetini maksimize eder.
Gerçek zamanlı veriler ve doğru raporlamalarla kurumsal öngörü becerisini ve hareket alanını artırır.
ERP sistemleri, her sektördeki işletmenin kendi yapısı içinde kullanılabilir. Bununla birlikte; mobil ERP, bulut ERP, sosyal ERP ve iki seviyeli ERP gibi farklı ERP sistemleri de vardır. Bu sistemler; finanstan satışa, stok yönetiminden kalite kontrole, bakım-onarımdan satış sonrası hizmetlere kadar birçok modül içerir. Yeni nesil ERP sistemleri, iş süreçlerini zamandan ve mekandan bağımsız olarak yönetmeyi sağlar.