Plesk Panel Nedir, Nasıl Kurulur? Plesk Panelin Özellikleri Nelerdir?
06 Şubat 2024, 10:26
Plesk Panel Nedir, Nasıl Kurulur? Plesk Panelin Özellikleri Nelerdir?
Plesk Panel Nedir?
Plesk, özel olarak Windows sunucular üzerinde kullanılan, gelişmiş ve grafiksel bir ara yüzü bulunan web hosting yönetim otomasyonudur. Plesk Panel, 2003 yılında Plesk Inc. Şirketi tarafından piyasaya sürüldükten sonra 2008 yılında Parallels şirketinin yönetimine geçmiştir.
2008 yılından bu yana web sitesi hazırlayan kullanıcılara hizmet veren Plesk yaklaşık 3 ayda bir yeni sürümü kullanıcıları için geliştirmektedir. İlk çıktığı günden beri internet sitesi olan kullanıcıların ihtiyaçlarını başarılı bir şekilde karşılayan bu kontrol paneli özellikle trafiği yüksek, içerik giriş çıkışı fazla ve hosting içerisinde sık işlemi yapmayı gerektiren web siteleri için oldukça idealdir. Plesk Panel, aynı zamanda almış olduğu güvenlik önlemleriyle de son kullanıcıların beğenisini kazanmaktadır.
Plesk Panel Özellikleri Nelerdir?
Kontrol panellerinin en büyük avantajı sunucu tarafında uzmanlığı olmayan ama web sitesi hazırlayıp yayınlamak isteyen kullanıcılara çok basit bir arayüz ile birlikte yapmak istediği işlemleri yaptırmasıdır. Kullanıcıların hizmetine sunulduğundan beri bu bağlamda hizmet veren Plesk Panel site kurma konusunda müşterilerine oldukça kolaylık sağlıyor. Sağlamış olduğu bu kolaylıklar ve sunduğu bu özellikler sayesinde de popülaritesini gerçekten hak ediyor. Plesk Panel Özelliklerini maddeler halinde inceleyelim;
Domain Yönetimi: Plesk Panel ile sunucu hizmetinizin veya hosting hizmetinizin izin verdiği kadar alan adını kolaylıkla ekleyebilir veya silebilirsiniz.
Veritabanı Oluşturma: Plesk panel de mysql veritabanı oluşturabilir ve PhpMyadmin üzerinden rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.
FTP Hesapları: Panel üzerinden FTP hesabı oluşturabilir, var olan hesaplarınızı düzenleyebilirsiniz.
Trafik Kontrolü: Web sitenize giren kişi sayısını bilmek oldukça önemlidir. Plesk bu noktada sitenize giren kullanıcıların raporunu sunuyor. Böylelikle trafik takibini rahat bir şekilde yapabiliyorsunuz.
Güvenlik: Web sitenizin daha güvenli çalışmasını sağlamak mı istiyorsunuz? Plesk panel bu işlemi sizler için yapıyor.
Plesk Panel ile Neler Yapabiliriz?
Plesk panel avantajları oldukça fazla olduğu için tek bir makale yazmak bunun için yeterli olmayacaktır; ama temel anlamda yapılabileceği bilinmesi gereken özellikler şunlardır: DNS kayıtları düzenleme, hata kayıtlarını görme, alt domain oluşturma, ssl sertifikası kurma, disk ve trafik kullanımı, ASP.NET ayarları, PHP versiyon değiştirme, e-posta oluşturma, otomatik web yazılımı kurabilme ve daha fazlası.
Neden Plesk Panel Kullanmalıyım? Plesk Kullanmanın Avantajları
Plesk panel kullanmak için en büyük sebep kullanım kolaylığı ve hızıdır. Sunucu üzerinde yapılması uğraştırıcı olan çoğu işlem Plesk panel ile oldukça basite indirgenmiş ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda dünyadaki en popüler panellerden biri olduğu için takıldığınız noktada internette birçok kaynak bulabilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Gelelim plesk kullanmanın avantajları nedir sorusuna;
İşletim Sistemi: Plesk tarafındaki en büyük avantaj budur. C-Panel yalnızca Linux işletim sistemini desteklerken, Plesk panel yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi hem Windows hem de Linux desteklemektedir.
Mobil: Plesk panel ile yapabileceğiniz bütün işlemleri mobil cihazlardan da gerçekleştirebilirsiniz.
Güvenilirlik: Plesk Panel üst düzey güvenlik duvarını bünyesinde barındırmaktadır.
Uzantı: Plesk panel içerisinde çok fazla özellik barındırdığı gibi aynı zamanda güvenlik, görünüm, yedekleme, SEO gibi birçok farklı kategoride 100’ün üzerinde uzantıya da sahiptir.
Entegrasyon: Dünya üzerinde popüler olan CMS’ler (Wodpress gibi) Plesk panel uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.
Destek: Plesk 7/24 teknik destek sunar kullanıcılarına ve bu tamamen ücretsizdir. Plesk forumundan, telefondan, sosyal medyadan veya e-posta aracılığı ile detaylı yardım alabilirsiniz. Bunun yanında web sitelerinde en sık sorulan sorular üzerinden de bilgi almanız mümkündür.
Plesk Panelin C-Panel’e Karşı Sunduğu Avantajlar
Plesk Panelin C-Panele karşı sunmuş olduğu en büyük avantaj hem PHP hem de NET programlama dillerini desteklemesidir. C-Panelde yalnızca PHP programlama dili çalıştırabilirken Plesk ile iki dilde yazılmış siteleri, programları çalıştırabilirsiniz. Windows için yapılacak en doğru tercihtir. Plesk minimum düzeyde kaynağa ihtiyaç duyar. Bu özelliği de Plesk’in hem düşük donanımlı sunucularda hem de hostingler üzerinde sitelerinizi, programlarınızı daha rahat çalıştırmasını sağlamaktadır. Plesk özelleştirilebilir bir yapıdadır ve kullanıcı dostudur. C-Panel tarafına karşı bir diğer avantajı da kurulum modunda C-Panel’de olduğu bilinen güvenlik açıklarını bulundurmamasıdır.