Tracert Komutu Nedir? | Windows İşletim Sisteminde Nasıl Kullanılır?
18 Ocak 2024, 13:16
Tracert Komutu Nedir? | Windows İşletim Sisteminde Nasıl Kullanılır?
Tracert Komutu Nedir? | Windows İşletim Sisteminde Nasıl Kullanılır?
Tracert bir sorgu komutudur. Bu, web sitesine erişirken ikisi arasındaki veri akışını izlemek için basit bir komut türüdür. Kullanılan komut sitenin çevrimiçi olup olmadığını ve siteye bağlanan cihazın erişim sorununun ayrıntılarını görüntülemeyi sağlar. Servis tarafından IP bazlı engellenme bulunuyor ise tracert komutu kullanılarak sorun tespit edilebilir. TCO/IP komutları arasında tracet komutu, sorgu komutu olarak yer almaktadır. Hedef paketin teslim edilmesini sağlayarak, hedefe giden doğru yolun bulunmasını sağlar. Linux ve Cisco işletim sistemlerinde Traceroute olarak olarak bilinen bu komut, Windows işletim sistemlerinde Tracert olarak bilinir.
Windows’ta Tracert Komutu Nasıl Kullanılır?
Tracert komutu için işlem adımlarını takip ederek uygulayabilirsiniz.
1. Adım – CMD (Komut İstemi) ekranına erişim
Bilgisayarınızın sol alt kısmındaki “Başlat” menüsüne girip veya “CMD” yazarak açabilirsiniz.
2. Adım – Tracert komut yazımı
Komut ekranında tracert komutunu kullanmak için örneğin bu komutu yazabilirsiniz.
“Tracert alanadiniz.com“
Tracert Raporu Nasıl Okunur?
Gidiş – Dönüş Süreleri
Tracert raporu, paketlerin hedeflerine giderken geçtiği her yönlendiriciyle ilgili verileri listeleme yapar. Süreler, rapor penceresinin sol tarafında gösterilir. Raporun her satırı, yönlendiricinin IP adresinin yanı sıra adını da içerebilir.
Süreler ms (milisaniye) cinsinden görüntülenen üç zaman ölçümü vardır. Bunlar kontrol bilgisayarınızdan sizin belirlediğiniz yönlendiriciye ICMP paketleri göndermenin ne kadar sürdüğünü söyler.
ICMP (Internet Control Message Protocol) Nedir?
İnternet Protokolünün (IP) hata ve kontrol bildirimi için kullanılan alt protokol türüdür ve belirlediğiniz hizmetin var olduğunu, aktif çalıştığını veya bir yönlendirici ve ana bilgisayarın bulunamadığını belirten hata mesajlarının oluşturulması ve gönderilmesi için kullanılmaktadır.
Atlama Sırası
İlk atlama, verilerin bir yönlendiriciden diğerine geçerken hareketini ifade eder. Rapordaki ilk atlama, yerel alan ağındaki (LAN) ilk yönlendirici hakkında bilgi sağlar. Sonraki atlamalar, İnternet servis sağlayıcınız (ISS) tarafından kontrol edilen yönlendiriciler hakkındaki veri bilgilerini iletir.
ICMP paketleri, ISP’nin etki alanını aştığında, genel internete giderler ve genellikle coğrafi mesafe, sunucu mesafesi, kullanılan internet ağı türü nedeniyle atlama sürelerinin arttığını gözlemleyebilirsiniz.
Tracert Sorgu Sonucunda Yıldız İşareti Nedir?
Bazen tracert’in belirtilen hizmete erişmesi zor veya imkansızdır. Bu durumda, bir yıldız işaretiyle birlikte “İstek zaman aşımına uğradı” yazan mesaj görebilirsiniz. Bu mesaj, ulaştığı yönlendiricinin, ICMP paketlerinin önceliklerini kaldıracak veya otomatik olarak reddedecek şekilde yapılandırıldığını gösterir; bu, birçok yönlendiricinin ICMP’yi temel trafik olarak sınıflandırmaması nedeniyle yapılır.
Arka arkaya birden çok kez zaman aşımına uğrarsanız, bunun nedeni şunlar olabilir:
Veri paketi, tracert çevrimiçi isteğini engelleyen bir güvenlik duvarı ile yönlendiriciye ulaşır.
Paketler bir sonraki yönlendiriciye ulaşır, ancak onları gönderen bilgisayara geri dönemez.
Yönlendiricide bağlantı sorunu var.
İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.