WordPress ne için kullanılır sorusunun aslında birçok cevabı var. Çünkü tek bir şey için kullanılmıyor. Kendisine “derya deniz” bile diyebiliriz. Birkaç madde ile ne için kullanıldığına bakalım;
WordPress ile yapamayacağınız bir site yok. Evet, doğru duydunuz! WordPress ile her türlü siteyi yapabilirsiniz. Çünkü wordpress özelliştirme konusunda bizlere bir sınır koymuyor, hatta sonsuz bir çalışma alanını bizlere sunuyor. Bu soruya çok daha uzun bir cevap verip, çok daha fazla örnek vererek yazıyı uzatabiliriz. Bizce bunu yapmamıza gerek yok, çünkü yazının ilerleyen kısımlarını okuduğunuzda bu soruya daha geniş cevap vermiş olduğumuzu anlayacaksınız.
WordPress’i neden kullanmalıyız sorusu da bir önceki başlıkta olduğu gibi çok fazla cevabı olan sorulardan bir tanesidir. Yazımızda sizleri gereksiz detaylara boğmak yerine, bilmeniz gereken şeyleri sizlerle paylaşarak ilerlemeyi planlıyoruz. Kısaca bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşarak WordPress’i tanımanızı sağlayacağız.
Sorumuza hızlı bir giriş yapalım. Şunu bilmekte fayda var: WordPress kullanmanız için yazılım dili bilmenize gerek yok! Sanırım bu wordpress’in en iyi özelliği olabilir. Bir web sitesi mi oluşturacaksınız? Kodlama bilginiz yok mu? Nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Artık biliyorsunuz. İhtiyacınız olan iki şey var: alan adı ve wordpress hosting. Yazımızın ilerleyen noktalarında bunlara değineceğiz. O yüzden alan adı ve hosting gibi kelimelerin aklınızı karıştırmasından korkmayın.
WordPress kullanmak için yalnızca yeni başlayan biri olmanıza gerek yok. İleri seviyede yazılımcı olabilirsiniz. Bu önemli değil. Neden yeni bir sistem hazırlayasınız ki? WordPress bizlere her türlü imkanı sunuyor. İster blog sitesi, ister alışveriş, ister sözlük istersek de video sitesi. Temanı seç, eklentilerini kur ve siteni yayınla.
Evet, wordpress kullanmak için birçok sebep var. Binlerce tema, binlerce eklenti, binlerce özellik… Yetti mi? Yetmedi! WordPress kullanan milyonlarca kişiden biri olacaksınız. Bu ne demek? Milyonlarca kaynak. Bilmediğiniz bir özelliği nasıl kullanacağınızı öğrenmek için internette bir sürü kaynağa sahipsiniz. Sadece özelliği değil: bir temayı kurmayı, herhangi bir eklentiyi yüklemeyi, SEO uyumlu web siteler hazırlamayı ve aklınıza gelebilecek herhangi bir şeyi Google üzerinde aratarak bulabileceksiniz.
Bu arada en önemli cevaba değinmiş miydik? WordPress tamamen ücretsiz bir içerik yönetim sistemidir. Domain ve hostingi bulunan herkes dilediği gibi WordPress’i kurabilir ve yayınlayabilir. WordPress kurmak için wordpress’i satın almanıza gerek yok.
Bir sonraki başlığımız olan wordpress kullanan ünlü web siteleri ile bu soru için vermiş olduğumuz cevabı hep birlikte pekiştirelim.
WordPress kullanan ünlü web siteleri için genel bir liste hazırlamaya çalışsak bunu tespit etmek günlerimizi alabilir. O yüzden listeyi çok fazla uzatmadan dünyadaki ve ülkemizdeki büyük markalarda durumun ne olduğunu göstermek istedik. Maddeler halinde siteleri görebilirsiniz.
Dünya geneli;
Ülkemizde;
Gördüğünüz gibi birçok örnek var. Bu örneklerin her biride tamamen farklı sektörlerde: kimisi devletin resmi web sitesi, kimisi bir oyun sitesi kimisi de alışveriş… Herhalde WordPress’i neden kullanmalıyız sorusuna verdiğimiz cevaplar örnek sitelerle daha da değerli hale gelmiştir.
WordPress kurabilmek için en önemli iki şey yazımızın önceki başlıklarında da belirttiğimiz gibi alan adı (domain) ve hosting’dir. Sizler için kısaca değinelim.
Domain: diğer adıyla alan adı, kuracağınız sitenin sanal ortamdaki adresidir (ismi). Bir web adresiniz olmalı ki insanlar o adres ile internette sizi aratabilsin. Bu adrese domain adı veriliyor, bu kelimenin bizdeki karşılığı ise alan adıdır.
Hosting: Bir web sitesinin tüm sayfalarını (resim, yazı, video vb.) içinde barındıran ve kesintisiz bir şekilde internet ortamında yayınlanmasını sağlayan hizmetin adıdır. Bu hizmetin bir diğer ismi de barındırma hizmetidir. Genellikle internet ortamında iş yapan kişiler buna web hosting derler. Web hostingler ile hazırladığınız siteleri sunuculara yükleyebilir ve alan adınız üzerinden yayınlayabilirsiniz.
Ayrıca web sitenizin güvenli bir şekilde yayınlayabilmek için SSL Sertifikası kullanmanız gerekiyor. SSL Sertifikası olmayan siteler Google tarafından güvensiz olarak işaretlediği için bu durumun web sitenizde olumsuz bir görüntüye sebep vermesi tahmin edilebilir bir durum. Bu noktada almanız şart olmasa bile alınması gereken bir hizmet olduğu için bunu da belirtmemiz gerekiyor. SSL Sertifikaları, kişisel gizlilik ve güvenlik sağlayan, internet üzerinde yapılan bilgi transferini şifreleyen bir sistemdir.
WordPress nasıl kullanılır sorusuna net bir cevap verebilmek zordur. Bunun sebebi de pek çok farklı şekilde kullanılıyor olmasıdır. Yazımızın diğer başlıklarında da belirttiğimiz üzere wordpress ile bazen kurumsal web sitesi, bazen alışveriş sitesi bazen de bir sözlük sitesi kurulabiliyor. O yüzden sizlere tam anlamıyla şöyle kullanılır diyemeyiz. Bu başlıkta sizlere wordpress sistemi üzerinde herkesin kullandığı özellikleri anlatacağız ve nasıl kullanıldıklarını inceleyeceğiz.
WordPress’i kullanım amacınızı belirledikten sonra ilk yapmanız gereken şey tema belirlemek olmalı. WordPress de çok fazla ücretsiz ve ücretli tema bulunmaktadır. Bu temaların genel olarak standart bir kurulum şekli olsa da zaman zaman farklı yöntemler de kullanmak gerekebiliyor. WordPress tema seçimi yaptıktan sonraki adım ise genellikle ihtiyacımız olan wordpress eklentilerini siteye yüklemek olacaktır. WordPress’in standart yüklemesinde olmayan ihtiyacımız olan birçok özelliği eklentiler sayesinde web sitemize kazandırabiliriz. WordPress eklenti yükleme işlemini de yaptıktan sonra artık özel düzenlemeler yapmaya başlanmalı.