WordPress ve Ghost karşılaştırmasında ve seçim aşamasında hangisinin daha iyi olduğu sorusuna tam ve doğru bir cevap günümüzde çok önemli hale gelmiştir. Hem web sitesi hem de popüler olan blog oluşturmak için kullanılan bu platformlar, kullanıcısının ihtiyacına göre bünyesinde artıları ve eksileri bulundurur. Yapılan işlemler, sağlanan faydalar bazında WordPress ve Ghost’u karşılaştırarak, güçlü ve zayıf yönlerini irdeleyerek sizler için hangisinin daha iyi olduğuna karar verebilirsiniz.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Bu platformlardan birini tercih etme durumunuz olduğunda, belli başlı sorular ile yaklaşmanız gerekir. Sorulardan elde ettiğiniz verilerden yola çıkarak ise kararınızı netleştirebilirsiniz. Bu soruların ana hatlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
İncelenen iki platformun detaylarına inmeden önce temelleri incelenerek genel bir çerçeve oluşturulur.
18 yıldan beri dünyada bulunan en popüler web sayfası oluşturma platformudur. İnternet dünyasında ise sitelerin yaklaşık %45’inin gücü WordPress tarafından sağlanır. Aklınıza gelebilecek hemen her konu ve türde web sitesi ve/veya blog oluşturmak için kullanılır.
Yeni bir WordPress blogu kurulumu için öncelikli olarak bir alan adı(domain) ve web depolama(hosting) alanına ihtiyacınız bulunur. WordPress üzerinden bir web sitesi kurmaya karar verdiğinizde internet üzerinde birçok platformdan yardımcı bilgilere erişebilmeniz mümkündür.
2013 yılında piyasaya giren Ghost, özellikle yayıncı, yazar ve gazeteciler için etkili bir yayın platformu oluşturmak amacıyla kurulmuştur. Günümüzde 3 milyondan fazla yükleme ve aktif olarak 10.000’in üzerinde kullanıcıya sahiptir.
Yayın amacı ile kurulduğu için yükleme hızı oldukça başarılı olan Ghost, minimalist ve temiz bir yapıya sahip olması kullanıcıları tarafından beğenilir. Birkaç dakika içerisinde blog yazmaya başlayacağınız bir platform olması sebebi ile de zaman kaybetmek istemeyen kullanıcılar için oldukça idealdir. Ghost kullanıcılarına karmaşık ve basit olarak iki sürüm sunar. Kullanıcılar ihtiyaç ve bilgi seviyeleri doğrultusunda uygun olan sürümü seçer.
Maliyet her yerde olduğu gibi bu platform seçiminde de ana faktör olarak karşımıza çıkar. İnternet dünyasına yeni giriş yapıyor iseniz doğal olarak maliyetinizi en düşük seviyede tutmak istersiniz. Kendinizi geliştirdikçe ve gelir elde etmeye başladığınızda daha fazla yatırım yaparak ilerlemeye özen gösterirsiniz.
WordPress, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Bir web sitesinin internet üzerinde yayında olabilmesi için bir domain ve hosting’e ihtiyaç duyulur. Domain ve hosting için farklı fiyat aralıkları bulunur. Bu nedenle satın alım sürecinde ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde planlayarak ilerlemeniz gerekir.
Ghost platformu üzerinde ihtiyacınıza göre ödeme gerçekleştirirsiniz. Hedef kitleniz ve seçtiğiniz plan doğrultusunda ödeme miktarınız belirlenir. Aylık ve yıllık olarak ödeme planlarından kendinize uygun olanı seçerek ilerleyebilirsiniz.
Ghost’un sunmuş olduğu planlardan yeni başlayanlar için uygun olan Başlangıç Planı’dır. Başlangıç Planı’nda 500 üyeye kadar kullanıcı desteklenir, resmi olarak Ghost temalarına erişim sunar ve ek olarak ise kayıt olduğunuz anda hesabınıza ücretsiz olarak domain ve hosting tanımlar. Yeni bir kullanıcı eklemek ya da özel sunulan temalara erişmek gibi ihtiyaçlarınız doğrultusunda planınızı değiştirmeniz gerekir. Plan içinde sunulan imkânlar arttıkça ödeme miktarlarınız da artar. Ghost platformunun size uygun olup olmadığını deneyimlemeniz için kullanıcılarına 14 günlük ücretsiz deneme hakkı sunar.
İki seçenek olan WordPress ve Ghost’un maliyet değerlendirmesinde anlaşıldığı üzere WordPress çok daha düşük maliyetle çok daha fazla hizmet sağlamaktadır. Ghost ile kullanıcı artırımında dahi maliyet artarken WordPress bunu küçük kod değişiklikleri ile mümkün kılar. Yeni başlayanlar için ise düşük maliyetle adım atmak ve ilerlemek daha kolay olacaktır.
Blog oluşturma sürecinde çoğu kullanıcı yazılımcı, programcı ya da kod uzmanı değildir. Bu nedenle kodlamaya ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde blog oluşturmak için kullanımı oldukça kolay olan platformlara ihtiyaç duyulur.
WordPress açık kaynak kodlu bir yazılım olduğu için kurulumunda ve devamında yönetim hep sizde olacaktır. Yükleme, güncelleme ve yedekleme süreçleri kullanıcıları tarafından yönetilir. Bu nedenle WordPress’e başlarken bazı bilgiler elde edinilmesi gerekir.
Sitenizde kullanacağınız tema, eklenti ve daha birçok şey için zaman harcamak gerekir. Ancak WordPress algoritması oldukça basit olduğundan dolayı bir hafta gibi kısa bir süreçte ihtiyaç duyduğunuz tüm alanları öğrenebilirsiniz. Kısa sürede blogunuzu özelleştirerek içeriklerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Uzun bir süredir piyasada olan bir platform olmasından da kaynaklı internet üzerinde birçok eğitim materyaline de ulaşabilirsiniz. WordPress, herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan yapmak istediğiniz şeyleri gerçekleştirmeye yarayan birçok eklentiyi de kullanımınıza sunar.
Ghost’un amacı içerik yayınlamak ve bu içerikten para kazanmak olduğundan yeni başlayacak olanlar için oldukça avantajlıdır. Hesabınızı aktive eder etmez doğrudan hesap kontrol paneline yönlendirilirsiniz. Oluşturulan web sitenizi özelleştirebilir, gönderi ve sayfa yaratabilir, site üzerindeki üyelerinizi yönetebilirsiniz.
Ghost, hızlı bir şekilde içerik yayınlamak ve para kazanmak isteyen kullanıcılar için geliştirilmiş bir platformdur. Karşılaştırma incelendiğinde iki platformun da kullanıcı ihtiyacına göre farklı seçenekleri bulunur. Her iki platform da kolay bir şekilde özelleştirme, düzenleme özelliğine sahiptir. Ghost platformunun WordPress’e göre kullanımı daha kolaydır ancak özelleştirme seçenekleri olarak geri plandadır.
WordPress ise Ghost’a göre çok daha fazla özelleştirme seçeneğine sahiptir sadece kurulum aşamasında bazı temel bilgilere gereksinim duyulur. Temel bilgilerin öğrenilmesiyle beraber sitenizi özelleştirmek, sayfalar oluşturmak ve düzenlemek, gönderilerinizi yayınlamak gibi birçok şey çok kolay bir şekilde gerçekleştirilir.
Profesyonel bir blog oluşturmak yeni başlayanlar için zorlu ve sıkıntılı olabilir. Ancak WordPress ve Ghost gibi platformlar sayesinde bu süreç oldukça kolaylaşır.
Bahsettiğimiz üzere WordPress, blog oluşturmak ve özelleştirme yapabilmek için kullanımınıza binlerce ücretsiz tema sunar. Tercih edeceğiniz temaların çoğu birçok zenginleştirilmiş özellik ile erişime açılır.
Herhangi bir tema ile başlayarak bloğunuza profesyonel bir görünüm kazandırabilirsiniz. Mevcut tasarıma bağlı kalmadan istediğiniz zaman değiştirebilme özgürlüğü ise WordPress platformu kullanıcılarının en beğendiği özelliklerinden biridir. WordPress tema özelleştiriciyle de her temanın özelleştirilmesine imkân tanır. Tema ve içeriği ayrı tutan yapısı ile WordPress, hem tutarlı bir şekilde oluşturduğunuz tasarımı hem de herhangi bir tema değişikliğinde içeriğinizi korur.
Daha önce de dile getirdiğimiz gibi Ghost, WordPress ile karşılaştırıldığında tasarım ve özelleştirme seçenekleri konusunda oldukça sınırlıdır. Bakıldığı zaman Ghost’da bir tema deposu ile birlikte kullanıma sunulur ancak bünyesindeki ücretsiz tema 20’lerdedir. Eğer tema için ayırabileceğiniz ekstra bir bütçeniz var ise Premium temaların sayısı yaklaşık olarak 100 tanedir.
Tasarım ve özelleştirme konusunda yapılan karşılaştırmayı incelediğimizde ise WordPress platformu öndedir. Büyük bir tema ve sonsuz eklenti seçenekleri ile kullanıcılarına tasarım ve kullanım kolaylığı sunar. İçerik ve işlevselliğin tasarımdan ayrı tutulması ise platformun esnekliğinin göstergesidir. Yönetim kullanıcısının tamamen elinde olduğu için özelleştirme, düzenleme, oluşturma gibi birçok işlev rahatlıkla kullanılabilir.