Kurum içi iletişimin adeta bel kemiği olan “Kurumsal Ağ” günümüzde işletmelerin organize olması ve çalışma verimliliği açısından hayati bir kavram halini aldı. Bu ağlar, bilgisayarların birbirlerine ve ilişkili olduğu çeşitli cihazlara bağlanmasını sağlar.
Kurumsal ağlar iletişim protokollerini azaltır, sistem ve cihaz birlikte çalışabilirliğini kolaylaştırır, ayrıca dahili ve harici kurumsal veri yönetimini geliştirir. Peki kurumsal ağ nedir, kurumsal ağ güvenliği nasıl sağlanır? Ayrıca kurumsal ağ çözümleri için hangi adımlar atılmalıdır?
Bu kavram temelde ağın ya da network’ün fiziki, sanal ve lojik tasarımını ifade eder ve çeşitli yazılımların, donanımların ve protokollerin veri aktarımı sırasında birlikte nasıl çalıştıklarını karşılar. Bu noktada “Kurumsal Ağ Çözümleri” gündeme gelir. Çünkü her organizasyonun farklı bir yapısı, çalışma sistemi mevcuttur ve ihtiyaçları farklıdır. Dijital dönüşümün hız kesmeden yaşandığı çağımızda modern kurumlar akıllı ağ mimarisini, otomasyon ve tasarımı güçlendirmek için yazılım odaklı çözümlere daha fazla güveniyor.
Bu kapsamda kurumsal ağ operasyonel ihtiyaçlar veya departmanların gereksinimlerine bağlı olarak yerel ve geniş alan ağlarını (LAN/WAN) içerebilir. Bir kurumsal ağ, Windows ve Apple bilgisayarlar ve işletim sistemleri (OS), Unix sistemleri, ana bilgisayarlar ve akıllı telefonlar ve tabletler gibi ilgili cihazlar da dahil olmak üzere tüm sistemleri entegre edebilir. Sıkıca entegre edilmiş bir kurumsal ağ, farklı cihaz ve sistem iletişim protokollerini etkili bir şekilde birleştirir ve kullanım imkanı sağlar.
KABLOSUZ AĞ ÇÖZÜMLERİ
Kablosuz ağ, kablolu ağa alternatif olarak ortaya çıkan ve radyo frekanslarını kullanarak bilgi alışverişi sağlayan esnek bir iletişim sistemidir. Her şeyden önce kablolardan kurtulmuş olmanın verdiği rahatlık hissi, kullanıcıların ufak tefek sorunlardan rahatsız olmasını önlüyor. Kablosuz ağ bağlantısı teknolojisinde yaşanan gelişmeler sayesinde kablolardan kurtulmak ise, artık günümüz teknolojisinde kullanıcının bağlantı hızından taviz vermesini gerektirmiyor.
Bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar başta olmak üzere tablet ve cep telefonu gibi internete bağlanan cihazların, radyo frekansları yardımıyla internete bağlanması ve/veya bir ağa katılması için kullanılan yapı, kablosuz ağ olarak adlandırılıyor. Ayrıca kablosuz ağlar kurulan bir çalışma grubunun bilgi paylaşımını da sağlıyor. Günümüzde ofis alanları da yaygın şekilde kablosuz ağ kurulumuna yönelerek fiziki anlamda kazanımlar elde ediyor.
NETWORK ÇÖZÜMLERİ
Teknoloji sürekli gelişiyor ve değişiyor, bazen tahmin edebileceğinizden daha hızlı. Bu yeni araçlar işletmeleri daha üretken, güvenli ve çevik hale getirebilir. Ancak bu araçların desteklenmesi için doğru ağa ihtiyaçları vardır.
Network çözümleri, daha küçük, standartlaştırılmış elemanlardan oluşan bir altyapıdır. Kişisel bilgisayarların, dizüstü bilgisayarların ve VoIP çağrı sistemlerinin piyasaya sürülmesinden bu yana, bir işletmenin kablo ağına olan talep artmıştır. Geçmişte, her bir donanım parçasının kendi kablosunu kullandığı anlamına gelen noktadan noktaya kablolama kullanılıyordu. Kablolar tam anlamıyla noktadan noktaya uzanıyordu. Bu, yanlışlıkla fişten çekilebilen veya takılma için güvenlik tehlikesi oluşturabilecek karışık bir kablo ve kablo karmaşasına yol açacaktır. Artan hız ve daha fazla bant genişliği ihtiyacını karşılamak için yapılandırılmış kablolama sistemleri devreye girdi ve işletme ağı için en iyi çözümdür.
Yapısal kablolama sistemleri, altyapınızı düzenleyen bir tür ağ kablolama çözümüdür. Yapısal kablolamanın güzelliği, işletmelerin her gün artan veri miktarını desteklerken eklediğiniz herhangi bir yeni donanımı barındırarak işletmenizi geleceğe hazırlamaya yardımcı olmasıdır. İşletmeniz büyüdükçe işleri yönetmeyi çok daha kolay hale getirir!
BİLGİ GÜVENLİĞİ
Bilgi güvenliği, bir varlık türü olarak bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırılma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemek olarak tanımlanır ve “gizlilik”, “bütünlük” ve “erişilebilirlik” olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik zaafiyeti oluşur.
Gizlilik: Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmeme ve yetkisiz erişime karşı korunmasıdır.
Bütünlük: Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir.
Erişilebilirlik: Bilginin yetkili kişilerce ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır.
Server Çözümleri
SİSTEM ODA KURULUMU
Tüm network bağlantılarınızın geçtiği odanın adıdır. Bir ...